Skip to content

Bucatarie Montessori – educatie acasa

Copii in bucatarie

Incep astazi o noua categorie pe acest blog – Bucatarie Montessori – educatie acasa.

Bucatarie montessori este o categorie dedicata parintilor care vor sa aplice acasa educatia montessori.

Ad

Pentru cei care nu stiu Montessori este o filozofie de educatie dezvoltata de dr. Maria Montessori la inceputul anilor 1900, care poate fi implementata in scoala sau acasa.

Probabil va intrebati ce legatura are bucataria cu educatia.

Are, si chiar una foarte mare. Bucataria este locul ideal unde va puteti educa copii fara a cheltui mii de euro pe educatie, cu resurse minime si rezultate cel putin uimitoare. Cu atat mai mult in acesta perioada bizara 2020-2021 in care accesul copiilor la educatie este extrem de limitat.

Am descoperit educatia montessori acum 10 ani si sunt in continuare uimita de progresul pe care il are un copil educat montessori.

Bucatarie Montessori – educatie acasa senzoriala

Montessori a observat ca un copil invata in primul rand explorând cu simturile (senzorial):

  • miros
  • gust
  • văz
  • atingere
  • auz.

Unde isi poate folosi un copil mai bine aceste simturi dacât in bucatarie?

Ariile de dezvoltare ale unui copil care gateste singur sau impreuna cu parintii, care participa la aranjarea mesei, la strangerea mesei sunt multiple si voi enumera aici numai o mica parte din ele. O focusare pe ariile posibile de dezvoltare vom detalia in fiecare reteta.

Exercitiile senzoriale montessori sunt focusate pe dezvoltarea abilitatilor copilului de a intelege si de a se adapta la mediul in care traieste. Expunerea la informatie senzoriala precum forme, culori, mirosuri, texturi, il ajuta pe copil sa clasifice lucrurile din jur in timp ce exploreaza.

“Viata practica” din educatia montessori cuprinde o serie de activitati cotidiene care au ca scop dezvoltarea autonomiei copilului.

Ceea ce pentru noi adultii poate parea o activitate banala sau chiar inutila este o sursa imensa de invatare pentru un copil si o activitate indispensabila dezvoltarii sale.

Fructe si Legume
Fructe si Legume

Cumparaturi cu copiii

O prima activitate in care putem implica copilul este cumpararea ingredientelor necesare si mai ales a fructelor si legumelor proaspete. Aceasta este o ocazie interesanta pentru:

  • dezvoltarea vocabularului prin discutii despre denumirile fructelor si legumelor, culorile lor, nuante de culori, forme etc
  • activitati de triere – azi cumparam mere galbene/verzi, capsuni/mari/medii/mici, caise coapte/mai necoapte… piersici tari/moi
  • a masura -introducere in matematica – cantitati, unitati de masura, adunari- cumparam 3 portocale mai adaugam 2 portocale, sau cumparam un kilogram, 100 grame.
  • a repera anotimpurile: capsunile apar primavara, ardei mancam vara si toamna, si pepenele il asteptam pana in iulie.
  • a invata banii si diviziunile acestora: dati-le ocazia sa plateasca singuri, sa astepte restul, sa numere daca este corect

Activitati de triere si aranjare

Ajungem acasa cu cumparaturile, este inca o ocazie pentru copil sa participe la aranjarea acestora: fructele si legumele proaspete le aranjam in frigider, conservele in dulap etc.

Fiica mea a fost fascinata pana pe la varsta de 5 ani de aranjarea conservelor (de peste in general dar nu numai). Le sorta pe forme: cilindru, paralelipiped, pe culori rosii, galbene, pe tipuri etc. Dupa care erau stivuite sau insirate la fel dupa forme sau culori. Statea si cate 1 ora captivata de ceea ce descoperea. Asta in timp ce jucariile de lemn cumparate cu multi bani stateau nemiscate.

Acum la 9 ani matematica este pentru ea o joaca in mod sigur datorita educatiei montessori primita acasa.

In bucatarie

Dar iata ca ajungem la pregatirea retetelor, unde copilul:

  • va invata sa foloseasca ustensile (lingura, spatula,tel, boluri, razatoare, strecuratoare etc.)
  • va practica tehnici care ii vor dezvolta muschii necesari scrierii: sa amestece, sa framante, sa verse.
  • invată matematica: sa numere, sa masoare (sa cantareasca), sa imparta.
  • descoperă stiinta, observand reactiile chimice precum reactia bicarbonatului cu lamaia sau
  • descoperă geografia, vorbind despre originea ingredientelor sau a preparatului final.
  • isi dezvolta vocabularul cu cuvinte noi. Folositi timpul petrecut in bucatarie pentru a discuta despre ingrediente, provenienta lor, despre ustensile, despre gusturi.

Deci mergeti la cumparaturi si mai ales la piata cu copii si lasati-i pe ei sa aleaga cei cinci cartofi de care aveti nevoie pentru cina, numarati impreuna daca este prea mic si nu stie inca sa numere. Lasati-l pe copil sa aleaga brocoli pe care vreti sa-l gatiti la pranz si pe care de fiecare data a refuzat sa-l manance.

Toate aceste activitati necesita multa rabdare din partea noastra ca si parinti.

Dar este o educatie pe care nu o puteti cumpara cu nici o suma de bani. O educatie nepretuita, concreta si practica. O educatie pentru lumea reala, actuala care il va indruma pe copil spre independenta, spre disciplina, spre libertate.

Bucatarie-Montessori
Bucatarie-Montessori

In aceasta sectiune de bucatarie montessori va invit sa implicati copiii in pregatirea mesei si sa faceti din gatit o ocazie de invatat pentru copil.

Veti gasi sfaturi, retete adaptate pentru a fi gatite de copii sau impreuna cu copiii, fise practice, si lista cu benficiile educative pentru a aplica educatia montessori in  bucatarie.

Ad

Adauga comentariu

2 gânduri despre “Bucatarie Montessori – educatie acasa”